Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

Praga: memòria jueva (3/3)

DSC_0180

El turisme de cementiri no és el meu preferit. Però si parlem d’endinsar-nos a l’Antic cementiri de Josefov, el barri jueu de Praga, no ens limitem tan sols a l’admiració lapidària: parlem d’història viva, de tradició i de respecte per la memòria. L’Antic cementiri jueu és el monument més visitat de la capital txeca i el millor conservat de tot el continent (els seus origens daten del mitjans del segle XV), si bé els elevats nivells de polució amenaçen la seva conservació – Praga és la ciutat més contaminada d’Europa i Barcelona la segona, segons un informe de l’ONU del 2007 -. Com es pot aprendre a les sinagogues-museu que l’envolten, la làpida més antiga data del 1439 i pertany al poeta Avigdor Kara. Entre els personatges emblemàtics de la Praga jueva també destaquen l’escriptor Franz Kafka – enterrat al Cementiri Nou – i el poeta Rilke.

DSC_0198

Vitrall a la sinagoga Espanyola

La particularitat de l’Antic Cementiri, més enllà de la seva antiguitat, rau en què en un espai relativament reduït s’hi troben més de 12.000 làpides i encara més tombes, com a resultes de més de tres segles de cobrir de terra les tombes més velles. La Fraternitat Funerària Jueva va ser en gran part la responsable de conservar els epitafis i les llegendes de les làpides per tal que aquest overbooking post mortem no esborrés la memòria dels qui estaven (encara més) sota terra. Més enllà de la peculiar anècdota, quan ho contemples en primera persona perceps com la mort és entesa d’una manera menys individual i esdevé una responsabilitat col·lectiva.

DSC_0184

Tampoc podeu marxar de Josefov sense visitar almenys dues sinagogues, per a mi les més espectaculars: la Pinkas, que recull la memòria de les víctimes jueves de Bohèmia en mans dels nazis a través dels seus noms a les parets, i l’Espanyola, una interessant mostra de floritura que recorda a Andalusia però totalment iconoclasta.

Text i fotos: Mar Armengol

Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: