Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

L’angoixa de Jack l’Esbudellador

IMG_5753b-950x592

Res no és el que sembla. Cinc actors de veus potents i polifacètiques se submergeixen des del Teatre del Raval en les profunditats de Whitechapel, el barri més marginal de Londres a finals del segle XIX, per oferir-nos una revisió del misteri de Jack L’Esbudellador, “the Ripper”, l’assassí en sèrie que es va dedicar a caçar i esbudellar prostitutes però que mai va ser descobert, o això van fer creure els mitjans de l’època. Aquest dement (o dements, ja que el malnom podria haver estat emprat per més d’una persona) es burlava constantment de la policia, com demostren les seves cartes, l’únic testimoni d’una de les figures més tètriques de la modernitat.

L’obra planteja, a partir d’aquest cas particular, dos dilemes amb vigència avui en dia: els límits de la moral humana i, en un sentit més comercial, el tractament de la informació als mitjans. Entre les prostitutes i els forenses destaca la dubtosa figura de William Neil, un periodista àvid per vendre diaris i disposat a fer qualsevol cosa per aconseguir-ho, però davant la possible obvietat les màscares dels habitants de Whitechapel ens recorden que: “Res no és el què sembla”.  Tot es posa en qüestió en aquesta obra, amb un ritme àgil durant gairebé dues hores d’espectacle.

Amb veu pròpia

El Teatre del Raval ha configurat la seva personalitat amb el musical de petit format. Si en el seu moment La Vampira del Raval va resultar tot un èxit, L’Esbudellador de Whitechapel, que s’ha acomiadat avui dels escenaris després d’haver estat prorrogat, reafirma la trajectòria d’aquest espai alternatiu amb molta ambició. Properament podrem fer un viatge al passat del Raval amb el musical de La Monyos, l’esperpèntic personatge unit per sempre a La Rambla de les Flors.

El terror victorià, també a les sèries

És curiós observar el cercle que creen determinades tendències i que poden abastar tant el teatre de petit format com les sèries o pel·lícules de gran pressupost. La fornada de terror victorià – algun cop en ha abandonat? – ha revifat amb especial força arrel de la primera temporada de Penny Dreadful, un espectacular i macabre compendi de les històries de terror més emblemàtiques d’aquesta època, que inclouen tant la de Jack l’Esbudellador, basada en fets reals, com d’altres: el mite de Dràcula, el terrible experiment del doctor Frankenstein o la voluptuosa trajectòria de Dorian Gray. Tot un espectacle visual gens apte per a cors sensibles amb Eva Green i Josh Hartnett com a protagonistes.

'Penny Dreadful', el compendi en format sèrie de les històries de terror victorianes que presenta Showtime

‘Penny Dreadful’, el compendi en format sèrie de les històries de terror victorianes que presenta Showtime

Mar Armengol
Imatge: Marc Nogué per 'L'Esbudellador de Whitechapel'
Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: