Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

La dissecció de la intimitat a:

masters-of-sex-52606412d4f8a

“Sexe”. Hi ha alguna altra paraula que desperti més interès de manera tan immediata? Tal vegada “xocolata”, “vacances” o “gratis”. Sigui com sigui, “sexe” es troba al podi dels conceptes magnètics i a l’hora de crear una sèrie és sens dubte el més escaient. A partir d’aquesta curta però rotunda paraula, Masters of Sex s’ha coronat com una de les sèries del 2013-14.

De tota manera, cal aclarir que, malgrat comptar amb escenes de sexe explícit com poques vegades s’havia vist a la petita pantalla, el més interessant és que aquest no resulta pas el motiu pel qual t’hi enganxes, segons el meu parer: el sexe aquí es dissecciona i s’estudia, forma part d’una investigació, i, sobretot, obre la porta a la reflexió sobre els sentiments, les relacions humanes i els esquemes socials. No representa, com es mostra i es narra constantment, el clímax, la meta o l’expressió d’amor màxima segons les toves directrius de qualsevol pel·lícula o novel·la fàcils. De fet, si es pren com a protagonista un ginecòleg que busca escriure el seu nom a la història de la ciència, i de retruc desfer-se dels dimonis del seu passat, òbviament fugim de la convencionalitat. I si a l’argument sumem una dona que sedueix en comptes de ser seduïda en una època – Amèrica, anys ’50 – en què et penjaven el cartell de p*** per dur la faldilla per sobre del genoll, definitivament ens trobem en una altra divisió.

Nicholas D'Agosto com a Dr. Ethan Haas, Michael Sheen com Dr. William Masters, Lizzy Caplan com Virginia Johnson, Teddy Sears com Dr. Austin Langham i Caitlin Fitzgerald com a Libby. Imatge: Erwin Olaf/SHOWTIME

Michael Sheen i Lizzy Caplan, o sigui, Masters i Johnson a la sèrie, comparteixen escena amb uns secundaris igual de complexos. Imatge: Erwin Olaf/SHOWTIME

William Masters i Virginia Johnson són aquesta parella. Tots dos inicien una investigació en el camp de la sexologia, que esclatarà en una veritable revolució, aportant el millor de sí mateixos: el saber científic d’ell i l’esperit rebel d’ella. Rere els personatges, que van ser reals i la història dels quals es ressumeix al llibre de Thomas Maier que dóna nom a la sèrie i que l’ha inspirat, es troben l’actoràs Michael Sheen i Lizzy Caplan, una actriu secundària – és l’artista inadaptada de la mítica Mean Girls, tot i que costa reconèixer-la en aquest film – que per fi ha trobat el paper clau en la seva carrera interpretativa.

Malgrat que un abisme generacional separi Sheen i Caplan, tots dos mostren una complicitat – química, mai més ben dit – que aporta carisma a una trama brillant, on una investigació amb subjectes humans que busca descodificar els secrets del sexe esdevé l’excusa per aprofundir en la història de personatges complexos i, a partir d’aquí, disseccionar la complicada intimitat, el camp de joc on s’exposen els desitjos i el patiment sense filtres.

Lizzy Caplan com a Virginia Johnson i Michael Sheen com a Dr. William. Foto: Craig Blankenhorn/SHOWTIME.

Masters (Sheen) i Johnson (Caplan), en un duel de protagonisme constant. Imatge: Craig Blankenhorn/SHOWTIME.

L’estètica vintage és el complement que arrodoneix aquesta sèrie i que ens remet, sense remei, a Mad Men: anys ’50-’60, pentinats masculins impecables, vestits estil Grace Kelly i una suposada Amèrica perfecta, però intoxicada amb els seus propis prejudicis. Tot i que comparar-les més enllà de la imatge seria injust – Mad Men és la nova sèrie de culte que compta amb sis temporades a les seves esquenes i Masters… només en té una -, és cert que Masters of Sex és deutora una mica més enllà de la imatge a Mad Men: la manera de construir el relat dramàtic que va imposar la sèrie protagonizada per Don Draper ha fet escola, amb els seus flashbacks explicatius, les seves imatges poètiques i la creació d’aures melancòliques a partir d’escenes tan quotidianes com plenes de significat, que es combinen amb grans moments de cinisme i d’humor negre. Masters of Sex beu d’aquest estil però en crea un de propi i és d’agrair que el protagonista, Bill Masters, adquireixi fons a mesura que avancen els capítols, ben al contrari que en Don, la personalitat del qual ven tant de fum com els anuncis que crea. Això sí: tots dos comparteixen l’afició a la infidelitat, una tendència clau en la investigació de Masters.

Per saber més detalls de la història de Masters i Johnsons feu un cop d’ull a aquesta completa entrada de Grazia.es i al web de Canal +, on s’emet la sèrie.

Text: Mar Armengol
Crèdits del material gràfic: 
Masters of Sex Temporada 1 - 
© 2013 Sony Pictures Television Inc. Tots els drets reservats.
Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: