Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

La literatura com a catarsi a la prosa de Mircea Cărtărescu

En un panorama literari saturat de guions cinematogràfics camuflats de novel·les, la prosa de l’autor romanès Mircea Cărtărescu (Bucarest, 1956), impregnada d’una poesia fosca que flueix en un torrent d’escenes a mig camí entre allò oníric i macabre, reivindica la consistència de la novel·la.

Aquest escriptor fuig del confort narratiu prenent com a subjectes de les seves històries personatges foscos, tot sovint amb traumes del passat, que es veuen abocats a situacions extremes. No obstant, Cărtărescu tendeix a fer un exercici d’ “exorcisme” amb aquestes ànimes torturades, una pràctica que es fa palesa en alguns dels seus relats, com ara Lulu (1994).

Lulu és una novel·la curta – Impedimenta publica en castellà l’obra de  Cărtărescu –  realtada en primera persona per en “Víctor”, un home que s’ha retirat a la solitud de les muntanyes per escriure la seva història i desfer-se per fi del turment que li provoca pensar en Lulu, un company de classe que el va marcar per sempre quan, vestit de dona, se li va insinuar en uns campaments. Aquest escenari, típicament americà, es trasllada aquí a l’austera Romania dels anys ’70, un motiu recurrent – i autobiogràfic – en la prosa d’aquest autor. Però és Lulu l’únic responsable d’aquest patiment que no deixa viure en Víctor? És Lulu qui ha teixit una tela d’aranya gegant que devora el protagonista? Cărtărescu no deixa que el lector es relaxi, no ofereix una lectura fàcil, però aquesta prova dóna versemblança a la història que ens explica.

L’editorial Impedimenta presenta originals tràilers de llibres. Al seu web podeu fer un cop d’ull al primer capítol de Lulu

Cărtărescu es considera l’autor romanès més improtant actualment i de fet és el primer escriptor d’aquest país que podria optar al premi Nobel de Literatura. Entre les seves obres també destaca, sobretot, Nostalgia (1993), una compilació de diversos contes on l’escriptor reivindica el seu estil barroc i introspectiu. Aquí podem trobar El Ruletista – Impedimenta ha publicat en un volum independent aquest conte -, un amarg relat amb una cínica reflexió moral sobre el perill de jugar amb la mort.
Gemelos és una altra de les històries que destaquen en aquesta compilació, on Andrei, un company de classe de Victor, el protagonista de Lulu, s’enamora perdudament de Gina, una noia superficial que el duu a la bogeria –  des del meu punt de vista, Cărtărescu tendeix a converir la dona en una taràntula i aquest és un error fatal que es deuria resoldre al divan d’un psicòleg i no a la literatura -. Aquest enamorament foll és tan sols el principi d’un deliri major, on el “càstig” per cometre el pecat original va més enllà de l’expulsió del paradís adolescent. Hi haurà redempció aleshores per a Andrei i Gina? Amb aquest autor, la resposta mai serà tancada.
Mar Armengol
Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: