Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

L’amor és cec a ‘Her’

31Canciones-Her-Spike-Jonze-1

La dependència dels sistemes operatius per part dels humans assoleix la seva màxima expressió a Her, la nova pel·lícula del director Spike Jonze, amb un superb Joaquin Phoenix com a protagonista. Her, que recentment ha estat guardonada amb l’Oscar al Millor Guió Original, se situa en un futur proper i relata la història de Theodore Twombly (Phoenix), un escriptor hipersensible que no ha pogut superar la separació de la seva dona (Rooney Mara) i que està absoultament enganxat a la tecnologia, com la majoria de la gent que l’envolta de fet. Malgrat que Theodore es dediqui a escriure cartes romàntiques o senzillament sentides als éssers estimats d’altres, en la seva vida ell es mostra incapaç de connectar amb ningú, com es posa de manifest en una cita a cegues amb Olivia Wilde. Però mentre que els humans no el satisfan, la veu d’un sofisticat sistema operatiu l’enamora: es tracta de la invisible i omnipresent Samantha, a qui dóna vida Scarlett Johansson – un motiu definitiu per veure la pel·lícula en versió original -.

Theodore desenvolupa una relació humana amb l'artificial Samantha

Theodore desenvolupa una relació humana amb l’artificial Samantha

Samantha és la sofisticació de la Siri del sistema iOS d’Apple que ens busca restaurants a la vora: és capaç de sentir i té curiositat pel seu entorn; fins i tot, en un principi ella sembla més viva que el mateix Theodore. El film arriba fins a extrems realment sorprenents, com el moment en què tots dos arriben a mantenir relacions, però per molt lluny que s’atreveixi a anar, mai perd la versemblança i això podria resultar en certa manera preocupant ja que en el nostre present ja hi ha persones que, si bé no s’han enamorat del seu ordinador, prefereixen mantenir una relació en línia, que salva les traves de la comunicació real – el programa Catfish de la cadena MTV destapa la realitat que se sol amagar rere perfils de facebook massa perfectes -. Les distàncies entre aquests dos extrems per tant semblen cada cop més curtes.

Theodore recorda amb amargor la seva felicitat passada amb Catherine, un fet que l'aliena

El protagonista recorda amb amargor la seva felicitat amb Catherine, un fet que l’aliena

Que Theodore s’enamori de Samantha no es presenta pas com un tabú a la pel·lícula, ja que ell no és l’únic que es deixa seduir per la “personalitat” ideal d’aquest sistema operatiu: Amy, a qui interpreta Amy Adams, no s’enamora del seu però sí que hi estableix una amistat després de seprar-se del seu marit de carn i ossos. Més enllà d’una reflexió sobre les addiccions que poden comportar les noves tecnologies, aquesta pel·lícula presenta un conflicte que es pot remuntar més enrere en el temps: el de la solitud. El personatge Catherine (Mara), que es presenta com a negatiu al començament, retreu lúcidament a Theodore que cerqui refugi en una veu perfecta perquè no té una voluntat real per desenvolupar empatia cap a un ésser real, amb les seves virtuts i defectes.

Text: Mar Armengol
Imatges: Her (Spike Jonze, 2013)
Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “L’amor és cec a ‘Her’

  1. angels on said:

    Quin guió mes interessant.. M’ha encantat tot.. el personatge, l’actor, els estilismes, el ritme, la solitud… ambients… un 10!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: