Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

‘Pussy Riot: a punk prayer’ o la raó de ser de l’activisme

Els passamuntanyes de colors són la simpàtica senyal d'identitat d'aquesta formació musical punk russa

Els passamuntanyes de colors són la simpàtica senyal d’identitat d’aquesta formació musical punk russa

Per fi podem veure a la gran pantalla el documental que segueix el procès judicial més mediàtic a Rússia dels darrers anys: la condemna a presó de Nadia, Katia i Masha, integrants  del grup musical feminista punk rus Pussy Riot. La raó? La performance musical de protesta que van dur a terme a la catedral de Moscou en motiu de la reelecció del president Vladimir Putin el 2012. El documental, premiat el 2013 a Sundance amb el guardó especial del jurat, ens mostra les motivacions de les Pussy Riot, la repercussió que van tenir els seus actes a escala mundial i també, de retruc, ofereix una panoràmica del feminisme contemporani en el context concret d’una Rússia dividida entre el progressisme i el conservadurisme.

D’ençà la dissolució de la Unió Soviètica el 1991, la societat russa ha experimentat un retorn a l’ortodòxia com a reacció a la repressió religiosa que va tenir lloc durant l’època comunista. El respecte per les tradicions es va instrumentalitzar com a acusació en contra de les Pussy Riot, per esvair la veritable motivació del seus actes, que rau precisament en una crítica a l’obscur govern de Putin, un líder polític que domina Rússia des del 1999 i que ho seguirà fent de moment fins el 2018. La manipulació dels mitjans de comunicació russos, com ens mostra el documental, va encendre la ràbia dels radicals ortodoxos, que fins i tot amenaçaven les activistes i els seus parents, com confessen els mateixos familiars davant la càmera. La gran cortina de fum “‘d’odi religiós” per part de les Pussy Riot al país no va ser efectiva a la resta del món, on feministes anònimes i personatges tan influents com Madonna van donar el seu suport a aquestes joves que tenen com a objectiu denunciar la submissió davant d’un govern repressor que s’ha unit amb l’Església per controlar el poble.

El mediàtic procès judicial de les Pussy Riot posa de manifest la repressió actual a Rússia

El mediàtic procès judicial de les Pussy Riot posa de manifest la repressió actual a Rússia

Si bé les Pussy Riot es van disculpar per ofendre els fidels anònims en aquella actuació concreta, durant tot el procès judicial no van perdre el seu caràcter combatiu contra l’autoritat judicial, que amb prou feines les va deixar defensar-se. Com recorden Katia, Masha i Nadia, la seva manera d’expressar-se no cerca la violència o l’odi sinó l’expressió artística i la reivindicació pacífica de la llibertat d’expressió, sobretot de la dona, a través de la música punk. En una societat contemporània elles ens recorden els motius de la vigència de l’activisme per evitar que la societat es torni submissa davant d’un poder que sembla retornar a l’absolutisme.

Aquest documental, tan estretament vinculat amb el present – les Pussy Riot van abandonar la presó el passat desembre – , podria seguir desenvolupant-se més enllà de la pantalla ja que recentment s’ha pogut saber que Nadia i Masha han estat presuntament expulsades de la formació per vendre entrades per a un concert d’Amnistia Internacional amb la Reina del Pop a Nova York, com apunta una carta penjada al blog del grup. Però segons The Guardian, elles no tenen pas cap intenció d’abandonar la causa per la qual han lluitat i la seva darrera actuació als Jocs d’Hivern de Sotxi aixó ho demostra, com recull El Periódico. Això podria encetar un altre debat sobre les normes no escrites de l’activisme.

Podeu anar a veure el documental sobre les Pussy Riot en versió original subtitulada als Cinemes Girona.

Text: Mar Armengol
Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: