Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

‘Anna Karenina’, de Joe Writght: poesia visual a través d’un clàssic rus

Mar Armengol

Joe Wright ha portat a la gran pantalla la tràgica història escrita per Tolstoi que transcorre en la crua i desequilibradament opulenta Rússia tsarista. Anna Kernina, a qui dóna vida una elegantíssima Keira Knightley, casada des de molt jove amb un respectable però insuls home de la política, Alexei Karenin – interpretat per en Jude Law que, sorpresa!, ja no és gens atractiu – s’enamora perdudament del jove i atrevit Comte Vronsky, a qui dóna vida Aaron Johnson. Les conseqüències de la seva aventura per una banda comporten el trencament dels rígids esquemes de la societat de l’època i per l’altra fan que Anna conegui l’amor, malgrat que el destí auguri molts patiments per a ella.

Un clàssic

Paral·lelament a la trama principal, els altres personatges de la història – cal esmentar un grassonet Matthew Macfadyen, que poc s’assembla al Sr. Darcy de Pride and Prejudice (Joe Wright, 2005) i que interpreta al germà de Karenina – també ajuden a traçar un mapa de la societat russa de l’època, mostrant tant les facetes més vils com les més humanes. Parlem de Rússia en aquest cas, però la vigència d’un clàssic es valora per la universalitat dels valors i idees que reflecteix i el patchwork de maneres de fer i de pensar que ens mostra Tolstoi en darrera instància esdevé comú a la majoria de societats i èpoques, deixant de banda el context puntual en què se situa l’obra.

Hipnotisme

Com a espectadors, vivim el deliri dels protagonistes a través d’escenes supèrbies on destaquen la brillant interpretació de Keira Knightley en el rol protagonista – m’atreviria a dir que la mussa del director – i una fotografia que atrapa i que ens fa seguir atents quan, poc abans del final, el ritme decau una mica – per esmentar alguna pega, a més del bigoti de Vronsky, perquè realment en les pel·lícules de Wright és difícil trobar-ne –. També es remarcable el vestuari, que va guanyar l’Oscar aquest any. Pel que fa als decorats, s’alternen localitzacions reals amb un grandiós teatre on tots els actors es mouen amb gràcia i naturalitat i on se succeeixen espectaculars escenes, com ara una carrera de cavalls o el joc dels nens en un prat que sembla haver crescut sobre la fusta d’un escenari. Un gran joc visual que explicita el teatre en què tot sovint es converteix la vida.

Font: YouTube- Canal de Trailers y Estrenos. Podeu consultar a Trailers y Estrenos les darreres novetats de la cartellera

Podeu donar un cop dull a E·Cartelera i saber ràpidament els cinemes on es projecta aquesta pel·lícula. 

Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: