Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

Marilyn segueix brillant

Mar Armengol

“Diamonds are a girl’s best friend”: amb aquesta cantarella Marilyn Monroe il·luminava la pantalla en la seva mítica actuació a Gentlemen prefer Blondes (Los caballeros las prefieren Rubias), una de les pel·lícules que la convertiria en una celebritat inmortal. La Filmoteca de Catalunya repassa a partir de demà la trajectòria de l’actriu més fascinant de Hollywood amb sis de les seves pel·lícules més representatives. Jo em centraré en comentar la primera que es projectarà i la darrera:

Gentlemen prefer Blondes (Los caballeros las prefieren Rubias) és un musical ple d’energia que presenta a una calculadora però sensata Marilyn en el paper de Lorelei Lee, que té com a meta abandonar el món del a faràndula per caçar un home amb la butxaca ben ampla i plena. Afortunadament, compta amb una Àngel de la Guarda, Jane Russell, que interpreta el paper de Dorothy Shaw, i que la salvarà dels problemes que Lorelei sembla buscar constantment. La fabulosa actuació final de la Marilyn en un club musical de París, asseverant que no hi ha cap amic més fidel que els diamants, ha inspirat una gran varietat d’artistes: recordeu la Nicole Kidman de Moulin Rouge! o la Christina Aguilera de Burlesque, sense oblidar l’evident còpia de Material Girl de la Madonna més ochentera.

Some Like it Hot (Con faldas y a lo loco), va ser una de les dues estelars col·laboracions de Monroe amb el cèlebre Billy Wilder – l’altra va ser The Seven Year Itch (La tentación vive arriba) -. Aquesta comèdia, considerada com la més divertida de la història segons l’American Film Insititute, narra la història de dos pobres músics, ni més ni menys que Tony Curtis i Jack Lemmon (el veritable amor de Wilder segons la meva opinió), que es veuen obligats a entrar en una orquestra femenina per eviar morir-se de gana. Evidentment, entren a formar part de la banda vestits de dones. Però ningú és de pedra, o, millor dit, perfecte: Curtis i Lemmon cauen “rendides” davant dels encants de la ingènua i talentosa Sugar Kane. Un gran embolic amb un espectacular final.

Marilyn reviu a la petita pantalla

Smash és una d’aquelles sèries que et fan pensar en com has pogut perdre el temps mirant d’altres. És un musical, un drama, una comèdia i també és intrigant. Tot és possible gràcies a l’evocador esperit de la Marilyn ja que, precisament, la sèrie explica el procès d’un musical, Bombshell, inspirat en la seva vida. Dues noies, l’Ivy (Megan Hilty) i la Karen (Katharine McPhee), representen respectivament l’exterior i l’esperit de la diva de Hollywood: mentre que una és exhuberant i creguda, l’altra és sensible i entregada. La seva lluita per convertir-se en Marilyn us mantindrà enganxats davant la pantalla, excepte quan sonin els números musicals; aleshores no podreu parar de ballar.

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Marilyn segueix brillant

  1. Retroenllaç: Viatge a les bambolines de Broadway amb ‘Smash’ | Batec de Cultura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: