Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

‘Damsels in distress’: de vegades no hi ha més remei que caure en picat

Mar Armengol

Avui s’estrena la darrera pel·lícula del cineasta Whit Stillman, Damsels in distress (Damiselas en apuros) i ahir es va presentar de franc als Cinemes Verdi amb la presència del director (no m’ho vaig perdre!). El film se centra en la dura recerca de la pròpia identitat en els anys universitaris i trenca amb els explotats tòpics de qualsevol comèdia comercialoide. Damsels in distress ens acosta l’univers de la joventut, especialment de la femenina, a través d’un calidoscopi d’inseguretats, esperances i temors propis de la vintena, personificats en un grup de noies peculiars que donen la nota en una clàssica universitat nord-americana on els hooligans de les germanors encara tenen un rol important.

Centre de prevenció de suïcidis

Violet, a qui dóna vida la mussa indie Greta Gerwig, és la responsable del centre de prevenció de suïcidis, juntament amb les seves amigues Rose (Megalyn Echikunwoke) i Heather (Carrie MacLemore). Totes tres estan obsessionades per les olors i els vestits vintage i tenen la curiosa mania de menysprear els nois atractius i donar ampara als més “simpàtics”, estenent la “tasca humanitària” a tots els aspectes de la seva vida. No obstant, apareix la pragmàtica i sensata Lily, interpretada per Analeigh Tipton – la cangur gerontofílica de Crazy, Stupid, Love -, que canviarà la intransigent perspectiva de Violet en un moment en què precisament ella, l’aparent estandard del bon seny, cau en picat perquè el seu nòvio Frank, tot i ser més lleig que el cul d’un mico, li ha posat les banyes amb una “potencial” suïcida a qui la mateixa Violet tractava.

“Sambola fever”

La crisi existencial de la Violet causada pel mal d’amors provoca que el seu univers faci un gir de 180 graus: deixa de creure que tots els nois atractius són menyspreables i dóna una oportunitat a en Charlie, o, el què és el mateix, l’adorable Seth Cohen de la mítica serie de culte pop O.C., Adam Brody. També decideix tirar endavant el seu veritable projecte vital, que sens dubte pot canviar la vida de milers de persones: situar la Sambola a l’Olimp de la febre dels balls internacionals, com el Charleston, la Macarena o el Gangnam Style… La pregunta és: tindrà èxit?

La sensatesa del “mumblecore”

El cinema més independent que ara mateix es duu a terme rep el nom de “mumblecore” i es caracteritza per prescindir dels grans pressupostos i comercialitzar-se directament per la xarxa, a més de comptar amb poc personal capaç de realitzar diverses tasques a l’hora (actuar, escriure el guió, dirigir…). El nom prové de la gran quantitat de diàlegs que tenen lloc a la pel·lícula en detriment d’efectes especials mancats de rerefons argumental.

Més enllà de la xarxa, els positius símptomes del mumblecore arriben a les grans sales de la mà de Damsels in distress i també d’una de les mestres del gènere, la jove Lena Dunham, creadora i protagonista de la realista i cínica sèrie Girls (produïda per la gegant HBO) i de llargmetratges com Tiny Furniture (presentat a Catalunya en el darrer certamen del REC de Tarragona). Dunham va assessorar a Damsels in distress en matèria de mumblecore però aquí és Greta Gerwig, la protagonista, qui realment trenca els esquemes d’un film convencional amb una actuació franca i sense pretensions, que mostra el món femení en la seva vessant més divertida i emotiva. Visca el mumblecore!

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “‘Damsels in distress’: de vegades no hi ha més remei que caure en picat

  1. escrit perfectissimament maar !! hem va encantar !!

  2. Retroenllaç: ‘Lola Versus’: una relectura de Bridget Jones? | Batec de Cultura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: