Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

‘Abraham Lincoln…’ o tota la culpa va ser dels vampirs

Mar Armengol

Abraham Lincoln, cazador de vampiros és un títol que, per a ments sensates, ja devia sonar a despropòsit. No obstant, alguns teníem l’esperança d’anar al cinema i passar dues hores i escaig d’entreteniment frívol, sense pretensions i amb el toc mig obscur mig simpàtic que prometia la producció de Tim Burton. Però les ments sensates tenien raó, Abraham Lincoln…  és tot un despropòsit i, a sobre, és infumable. L’argument cau en la pretensió de representar una èpica Guerra de Secessió on Abraham Lincoln és el bé, total i rotund, i els vampirs – excepte un, en Dominic Cooper, que és massa bufó per fer de dolent – encarnen tot el mal imaginable: des de la matança dels natius americans fins a l’esclavitud dels terratinents del sud. Ni el pacte de ficció més bàsic hauria d’incloure tals anades d’olla .

Font: canal de YouTube “amoelcine.com”

La Guerra de Secessió vampiresca compta amb Nova Orleans com a seu dels dolents, un “guiño” a Entrevista amb el vampir (Neil Jordan, 1994) que es converteix en pífia perquè és incomparable a aquesta obra de culte. A més, la inconsistència dels “xuclasangs” a Abraham Lincoln… recorda, estilísticament parlant, a la primera part d’Underworld (Len Wiseman, 2003) i per tant no és cap novetat en matèria de vampirs pròpiament; els monstres fàcilment eliminables tant podrien haver estat vampirs, com zombies, com homes llop o com, senzillament, terratinents esclavistes humans. Però és clar, aleshores la història només hagués estat una recreació històrica més, que no tindria cabuda en la divertida sèrie de títols com Queen Victoria Demon Hunter o Pride & Prejudice and zombies.

El vampirisme de Tim Burton a lo Dark Shadows – tres hurres per Johnny Depp! – i la mateixa essència glamourosa dels vampirs queden totalment ensorrades a Abraham Lincoln… a favor de l’insuls actor Benjamin Walker (una rèplica jove de Liam Neeson sense gaire talent) i la seva destral, que no falla ni una vegada, perquè òbviament no hi ha cap Lestat digne de sobreviure més de cinc minuts a la pantalla. I ho sento, Henry Sturges (Dominic Cooper), però encara et queda molt per arribar a ser un vampir decadent canalla de debò.

Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: