Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

Martin Parr dissecciona l’esperit del turista a ‘Souvenir’ (CCCB)

Mar Armengol

Martin Parr

Tots hem estat turistes alguna vegada, així que ja hem experimentat aquella frenètica angoixa per aconseguir la foto perfecta davant la Torre Eiffel i per comprar aquell petit pin del Big Ben. Però perquè ens comportem així quan ‘ens convertim’ en turistes? Martin Parr contesta aquesta pregunta: perquè, més que viatgers, som col·leccionistes. A través d’impactants i divertides imatges ell defensa la seva opinió a l’exposició ‘Souvenir‘, que podeu visitar fins el 21 d’octubre al CCCB.

Nascut el 1952 al Regne Unit, Martin Parr va desenvolupar la seva passió per la fotografia des de què era un minyó. Com a professional, porta més de 30 anys viatjant per tot el món per capturar l’essència de la societat contemporània focalitzant en tres aspectes: lleure, consumisme i comunicació. El seu irònic punt de vista ha revelat una tradició kitsch construïda per un dels més freqüents hàbits de la societat: viatjar. La seva actual exposició al CCCB té un objectiu: il·lustrar el fenomen del souvenir, la dèria per col·leccionar experiències més que per viure-les. Mostrant fotografies que Parr ha fet des dels ’90 fins a l’actualitat a diferents llocs del món, l’exposició descriu el nostre rol com a turistes. Aquestes fotografies han estat exposades a diverses galeries des de Londres fins a Nova York, tot i que hi ha una secció extra dedicada a Barcelona que Parr ha dut a terme especialment per a ‘Souvenir’.

Les postals són el millor exemple que mostra l’experiència uniformada del turista: són una via fàcil per demostrar que algú ha estat en un lloc i constitueixen un assequible document per al viatger. El mateix Parr mostra a l’exposició 149 postals i altres fotografies adquirides als seus viatges: totes elles esdevenen kitsch i perden de fet el seu significat de l’experiència personal perquè tothom les pot adquirir. Un curt extracte dels Carabiniers (’63) de Godard completa aquest sentit de col·leccionar experiències: la pel·lícula explica la història de dos soldats que tornen a casa després de molt de temps amb una capsa plena de postals, que han col·leccionat amb passió.

El mateix succeeix amb les fotos fetes amb la pròpia càmera: si tothom busca la mateixa pose graciosa ‘sostenent’ la torre de Pisa, aleshores trivialitzen l’experiència, convertint la imatge en una altra peça per a la seva col·lecció. Parr també retrata els turistes amb el seu ‘uniforme’: fins i tot ell mateix apareix a les fotografies amb les típiques sandàlies amb mitjons, pantalons curts, camises còmodes i barrets impossibles. Els turistes, com bé sabreu, tenen un menú depenent de l’indret al què viatgen: si és Itàlia, aleshores és obligatori menjar pizza; si és València, la paella.

Les fotografies de Parr ens poden resultar insultants, a nosaltres, els viatgers comuns: “M’estàs dient que la meva experiència com a turista no és personal i única perquè milions de persones han fet exactament el mateix abans?”. Però després de la ràbia ve l’acceptació, i somriem. Parr tal vegada captura els clichés més exagerats del turisme però a la vegada els més representatius: és colpidor el desig extrem d’anar a la platja i aconseguir el broncejat perfecte. Les fotografies de les platges des de Benidorm fins a Uruguay així ho demostren. I, fins i tot en una zona sense platja com Miyazaki (Japó), és possible emular l’experiència de la platja, com mostra una de les fotografies més sorprenents de l’exposició.

“Souvenir” no només està composada per fotografies sinó també per objectes curiosos cedits especialment pel col·leccionista Juanjo Fuentes, de Màlaga. Parr també ha cedit objectes de les seves col·leccions sobre esdeveniments dels segles XX i XXI.

Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: