Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

Poesia i públic vibren a la vegada amb el ‘Poetry Slam’

Crònica de Mar Armengol

Aquests dies té lloc a Barcelona el 28è Festival Internacional de Poesia. Fins el proper dijous, la ciutat s’omplirà d’activitats relacionades amb l’art de la paraula. El passat dissabte a la nit va tenir lloc a la plaça Jaume Sabartés, rere el Museu Picasso, el campionat extraordinari de Poetry Slam, on van participar alguns dels millors poetes spoken word del moment (l’oficial va tenir lloc el passat abril a Jaen).  A més, Saul Williams, la icona nord-americana del spoken word, va obrir l’acte i amb la potència de la seva veu va captar instantàniament l’atenció el gran nombre d’espectadors que va acudir a la cita.

“Spoken word” és el terme per definir la poesia recitada i interpretada pel seu creador. La distància entre l’artista i el públic s’escurça i així l’oient pot captar el joc de paraules d’una manera més directa i propera. Els “Poetry Slams” són els torneigs on els poetes spoken word mesuren les seves forces a través de dues rondes, en cadascuna de les quals els participants tenen l’ocasió de demostrar el seu talent en no més de tres minuts. Els jutges dels poetry slams són cinc membres del públic, que puntuen de 0 a 10 les interpretacions.

Saul Williams va ser el gran convidat de la nit. Fotografia de Mar Armengol

La nit del dissabte les puntuacions van estar molt renyides: l’estil clàssic i la temàtica elevada del badaloní Marçal Font Espí, amb tocs de cinisme, va competir amb l’actual campió espanyol, el madrileny Daniel Orviz, que va presentar un veritable show fent paròdia de la crisi actual i dels ‘culturetes’. D’altra banda, la mallorquina Irene La Sen va retratar amargament el provincianisme, mentre que l’argentina Sol Fantín va denunciar aferrissadament el masclisme amb un excel·lent poema que malauradament la va fer quedar exclosa de la competició per excedir-se en el temps.

Payaso Manchego va ser el mestre de cerimònies del Poetry Slam. Fotografia de Mar Armengol

D’esquerra a dreta: Irene La Sen, Sol Fantín, Rachel Bernstein, Diego Mattarucco, D.Y.S.O, Marçal Font Espí, Pablo Cortina, Dani Orviz i Payaso Manchego. Fotografia de Mar Armengol

L’Argentina també va tenir la representació de Diego Mattarucco, que va reflexionar sobre els sentiments humans i la creació poètica amb poemes cacofònics. Els sentiments del madrileny Pablo Cortina van ésser expressats d’una manera lacònica però tan divertida que van arrencar més d’un somriure al públic. No obstant, la composició reivindicativa del manxec D.Y.S.O no va entusiasmar. Finalment, la nord-americana Rachel ‘Rocky’ Bernstein va impressionar amb els seus versos sobre els sentiments de l’estranger que es troba lluny de casa. Una vegada finalitzades les dues rondes, Marçal Font Espí va resultar el guanyador de la nit.

Poetry Slam Barcelona celebra recitals de poesia mensualment al local Tinta Roja. Per participar-hi, podeu seguir la seva activitat al seu mur de facebook.

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Poesia i públic vibren a la vegada amb el ‘Poetry Slam’

  1. Retroenllaç: Poesia i humor de la mà de Dani Orviz a ‘Mecánica Planetaria’ « Batec de Cultura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: