Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

Les herbes remeieres: el treball científic dels frares caputxins

Crònica de Mar Armengol

Les herbes remeieres són el pont que avui en dia comunica religió i ciència. Així ho ha demostrat el llibre Els caputxins i les herbes remeieres, escrit pel caputxí Fra Valentí Serra de Manresa, que ahir es va presentar a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Serra i Fornell, sacerdot i a més historiador i arxiver, ha compilat en Els caputxins i les herbes remeieres (Editorial Mediterrània) la tradició terapèutica que els monjos caputxins havien desenvolupat i preservat en manuscrits des del segle XVIII.

L’adjectiu “remeier” aplicat a un seguit de plantes, ungüents i arrels tot sovint es pot relacionar amb les pràctiques curatives que, a través de la tradició popular, es transmeten d’una manera gairebé axiomàtica a les generacions. No obstant, el missatge que ahir van expressar tant les personalitats religioses com les científiques que conduïen l’acte va ser el de la importància del treball que sorgeix fruit de la recerca i la investigació. La tasca que van emprendre segles enrere els caputxins, i que ara es recupera amb l’obra de Fra Valentí Serra, beu d’un estudi previ i de la comprovació sistemàtica dels efectes curatius de les plantes. Per exemple, el llibre diu que l’orenga (origanum vulgare) “aplicada en forma d’empastre resol los inflo[r]s. La flor i la fulla beguda són contra tota espècie de veneno”. Una altra particularitat que fa d’aquest un llibre una obra original és la recuperació del català prefabrià, perfectament comprensible per al lector actual.

L'acte va tenir lloc a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Fotografia de Mar Armengol

La comunitat religiosa i el camp de la botànica troben un punt d’unió en les herbes remeieres. Les antigues disputes entre apotecaris i frares, que se solen recuperar en els llibres d’història, “no són més que una picabaralla passada”, va apuntar el doctor Xavier Sorní i Esteva, president de la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia i una de les personalitats científiques que va conduir l’acte.  Per la seva banda, Fra Valentí Serra, l’autor, va voler posar èmfasi en la compilació que ha fet en el llibre de la tradició remeiera dels frares caputxins a Catalunya i en la tasca que van emprendre per aproximar la cultura al poble, en una època passada en què el territori “estava poc medicalitzat”, com va recordar també Sorní i Esteva.

Farmàcia-Museu de l'Antic Hospital de la Santa Creu. Fotografia de Mar Armengol

La tasca ecologista de les comunitats religioses i el coneixement que transmeten s’uneix al camp de la botànica i la farmàcia amb l’objectiu d’aprofundir en les investigacions curatives sostenibles i en el patrimoni sociocultural, una part del qual es preserva des d’ara a Els caputxins i les herbes remeieres.

Els caputxins i les herbes remeieres és el cinquè títol de A la caputxina, una col·lecció d’Editorial Mediterrània

Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: