Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

El camí d’Ubach: el cèlebre viatge pel desert, cent anys després

Crònica de Mar Armengol

El 1910, el monjo Bonaventura Ubach va dur a terme el camí de l’Èxode i el va reportar a l’escrit Sinaí. Cent anys després, els frares Jordi Cervera Valls (caputxí) i Riccardo Lufrani (dominic) van decidir emprendre la mateixa aventura que el monjo de Montserrat. En aquesta ocasió, els dos frares van comptar amb el suport de Ramadan, Atayeg i Hassan, que els van guiar per la península del Sinaí. El resultat del mes de viatge que va passar l’equip al desert s’ha traduït al paper amb El camí d’Ubach: De Montserrat al Sinaí Cent Anys Després (Editorial Mediterrània).

Editorial Mediterrània

La presentació del llibre va tenir lloc ahir al convent dels caputxins de Pompeia i va ser realitzada per un dels autors, Jordi Cervera Valls, amb l’acompanyament de Gil Parés – provincial dels caputxins –; Mònica Estruch – editora – i Ignasi Aragay, director adjunt del diari Ara. Aragay va recalcar el valor simbòlic dels llibres de viatges: representen la descripció d’indrets llunyans i a l’hora un procés de descoberta individual per a la persona que emprèn el camí, fet que pot copsar el lector. La curiositat mou totes les persones a preguntar-se i a investigar sobre el sentit de les coses, i aquest factor s’intensifica en el viatger, des de l’època de Marco Polo fins als nostres dies.

D'esquerra a dreta: Mònica Estruch, Ignasi Agaray, Jordi Cervera Valls i Gil Parés. Fotografia de Mar Armengol

Joan Cervera Valls – professor de Sagrada Escriptura a la Facultat de Teologia de Catalunya –  va recordar emocionat l’experiència juntament amb el seu company Riccardo Lufrani i els demés integrants de l’equip: “un mes damunt d’un camell a sol i serena”, comentava Cervera Valls. El frare caputxí va sintetitzar aquesta aventura amb la imatge de “dues enxanetes – ell i Lufrani – d’un castell bíblic i una pinya eclesiàstica”. No obstant això, Cervera Valls va recalcar la importància del descobriment personal en el viatge, que se succeeix en qualsevol poble i a tot ésser humà.

Jordi Cervera Valls durant el viatge pel desert

Lufrani no va poder assistir a l’acte, degut a què és docent a l’École Biblique et Archéologique de Jerusalem, però va enviar una carta que Cervera Valls va llegir als assistents.  El frare dominic apuntava que poques hores abans s’havia presentat el seu llibre a Jerusalem: “Potser –  va apuntar Cervera Valls – hagi estat el primer llibre que s’hagi presentat allà en català”.

La fascinació per la figura de Bonaventura Ubach i la seva travessia pel desert ha dut a l’escriptor i periodista Martí Gironell a novel·lar en L’arqueòleg l’aventura d’aquest monjo de Montserrat a principis del segle XX. Per aquest motiu, l’autor besaluenc signa el pròleg de El camí d’Ubach.

Actualment, Gironell prepara la seva quarta novel·la

Podeu consultar les darreres novetats de l’Editorial Mediterrània a la seva pàgina web

Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: