Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

Sol parla d’Horrorvision: “El trash és una actitud”

Arribo a la petita botiga The Monster Museum al voltant de les sis de la tarda. Des dels aparadors em saluden algunes calaveres, un zombi i teranyines. Pico al timbre i em reben la Sol i en Jordi, els encarregats de l’establiment, que estaven a la  rebotiga conduint el taller obert d’efectes especials. He vingut a parlar amb ells sobre el tercer Festival d’horror trash que organitzen, l’Horrorvision. Té lloc avui i demà a l’Espai Jove de Les Basses/ Entrevista de Mar Armengol:

– Com va sorgir la iniciativa de l’Horrorvision?

Vam començar fa tres anys perquè teníem moltes ganes de fer un festival d’aquesta mena. Hi havia molts festivals de cinema de terror però cap dedicat a l’horror trash. És el què més ens agrada, l’horror barrejat amb la comèdia.

– Qui s’hi pot presentar?

Tothom qui vulgui. El primer any van participar des d’una noia de 14 anys, que ens va enviar el seu primer treball, fins a un senyor argentí que deuria tenir 60 o 70 anys. Està obert a tota mena de públic, cosa que ens diferencia de la resta de certàmens. No tenim en compte ni els mitjans tècnics ni el pressupost dels projectes. Han d’explicar una història divertida i entretinguda, que es pugui incloure dintre dels subgèneres que caracteritzen a aquests curts: monstres, gore, horror, ciència ficció i trash com a concepte.

– Hi ha premis?

Hi ha tres premis. El guanyador de la nit, que s’emporta el premi Horrorvision, dotat de 200 €. El segon és el Monster Mania, que consta de 100€ en productes. I el tercer, el Sangre, consta de 50€ en productes, per premiar els millors efectes especials.

– Quins criteris segueix el jurat?

Monstres, gore, sang y ciència ficció són alguns dels subgèneres que han de constar als curts. A part de l’esperit trash, desenfadat. No volem una cosa pesada o seria, sinó més aviat coses desenfadades. L’Horrorvision un festival per passar-s’ho bé.

Pòster de l'edició d'enguany

– Aquest any compteu amb convidats d’honor: en Lloyd Kaufman i en Santiago Lucas formaran part del jurat, ¿com ho heu aconseguit?

Vam conèixer en Lucas l’any passat al Festival de Sitges. I en Lloyd Kaufman ha vingut gràcies a en Marc Gras, que té una productora que ha col·laborat amb Troma,  la productora de Kaufman, en un documental sobre la influència de Troma a Espanya, anomenat Troma is Spanish for Troma (2010).

– Al cartell d’aquest any anuncieu diverses activitats, como la d’escollir la Spanish Tromette. ¿Què vol dir això?

Les tromettes són les noies de las pel·lícules de Troma. Les noies que es presentin a aquest concurs optaran a aparèixer a  Mutantes en la Universidad 4, que serà dirigida per en Dani Moreno i en Marc Gras.

A més d’això, farem un especial sobre Mèxic perquè el juliol passat hi vam anar amb la banda d’en Jordi, Eyaculación Postmortem, y vam poder conèixer el festival Morbido. Ells ens  han enviat curts que projectarem. Per això, al festival hem organitzat un concurs de lluita trash, en broma, entre els creadores dels curts participants.

Petit altar portat com a record de Mèxic

– Sobre els socis del projecte, ¿qui hi ha darrera del festival Horrorvision?

El nostre nom oficial és la Asociación Cultural Spooky Entertainment, abans en dèiem  La Oscura Ceremonia.  Som bàsicament tres integrants: Guillem, Jordi i jo [Sol], i depenent del festival, tenim col·laborador diferents.  A més de l’Horrovision, també fem un festival que es diu Spooky Prom  per Spooky High School, com l’institut de les pel·lícules de Troma.

Entrada de la botiga, al carrer Camprodón 22

Portem més de deu anys dedicant-nos a això i hem emprès diversos projectes. Per exemple, abans d’obrir la botiga, teníem una web, Viva la muerte, on veníem productes fets per nosaltres. Però quan vam obrir la botiga la vam anomenar The Monster Museum, per no crear equívocs amb el lema de la Legió ja que no tenim res a veure… [òbviament!]

– També feu un fanzine sobre el festival…

Tenim diversos fanzines. El primer era només d’una pàgina en motiu del primer Horrorvision. Estan dedicats a la cultura trash, sobre tot el què l’envolta, no només cinema.

Costa 3€ i es pot adquirir a The Monster Museum

– Sol, ¿com definiries el concepte de “trash”?

És complicat. Molta gent creu que el trash és quelcom que insulta perquè el seu significat és  és “brossa”, però no té perquè ja que per exemple  hi ha un gènere musical que és el trash metal. El trash es refereix al culte a una cosa passada de voltes, que de tant dolenta que és resulta bona. Tampoc vol dir que tot sigui dolent: es pot homenatjar al trash o fer-ne paròdia.  És una actitud més que un patró descriptible.

– Si no m’equivoco, el trash va nèixer als Estats Units als vuitanta, però on es valora més?

Sí,  va néixer als Estats Units i allà és on es pot valorar més perquè hi ha més gent i tendeix a ser més “freak”, mentre que aquí nosaltres som més “artistes” o “culturetes”. De tota manera,  es valora sempre. Por exemple, a Breda (Països Baixos) se celebra el BUTFF (B-Movie Underground & Trash Film Festival). És a dir, el trash es valora a tot arreu però tot depèn de la quantitat de gent i de la economia del moment.

– ¿Quina pel·lícula seria la insígnia del trash?

Es bàsicament tot el cine de sèrie B, la icona del qual era Ed Wood. En quant a pel·lícules concretes, una podria ser Frankenhooker, una versió moderna de Frankenstien. Tracta sobre un noi que mata sense voler la seva xicota i després mata prostitutes per a reconstruir la seva novia.

Moltes gràcies, nois!

El festival Horrorvision se celebra avui i demà a l’Espai Jove de Les Basses. Per a més informació, entreu a la Oscura Ceremonia


Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Sol parla d’Horrorvision: “El trash és una actitud”

  1. Abans de llegir l’entrevista no sabia què era exactament “trash”! Llàstima que hagi d’estudiar, sinó em deixaria caure pel festival 😛

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: