Batec de Cultura

Bloc que no s'actualitza a diari

Fernández Porta: “Sospito que els estudiants que van anar al Fòrum també “feien vaga” d’alguna cosa” (7/8)

Com valores que el mateix dia d’una vaga estudiantil, el Fòrum estigués ple de fans de Crepuscle que esperaven veure els seus ídols?

Bé, aquesta és una pregunta “molt d’esquerra clàssica” perquè dóna per suposat que aquestes pel·lícules són una forma d’escapisme, que serveixen per fugir de la “realitat política tal com és”. I, com deia abans, el codi romàntic comercialitzat també és una forma de pedagogia sobre la vida íntima, i transmet algunes informacions sobre la política dels cossos i de la sexualitat, que no és el mateix que la política sindical o de partits però hi està relacionada. Sospito que els estudiants que van anar al Fòrum també “feien vaga” d’alguna cosa; qui sap si no s’estaven “manifestant” contra una certa concepció de la cultura, que tot sovint es transmet a la universitat, i en la qual la sensibilitat adolescent sol ser menyspreada, les úniques figures artístiques juvenils que es comenten són personatges introspectius i aïllats que no tenen món social, i els problemes de l’adolescència són reduïts al “mite de la maduresa”, tot passant per alt les cultures del cos i el paper de la sensualitat. Aquí estic fent d’advocat del diable –o del vampir light, que és pitjor- però crec que cal entendre que les formes narratives, diguem-ne, irracionalistes, que parlen de poders sobrehumans i d’immortalitat i altres supersticions premodernes, tenen èxit quan algú té la impressió que el seu entorn és anorreadorament racionalista, i que no s’hi reconeix la rellevància de certa mena d’emocions.

Llegeix la resta de l’entrevista als posts previs i a continuació:

Presentació: Eloy Fernández Porta reflexiona sobre les emocions prefabricades

1-      Fernández Porta: “Seguir el camí del cor tot sovint segueix tancant la personalitat femenina en la presó del a  sensibilitat emocional”

2-      Fernández Porta: “Per als personatges masculins ser romànticament competents sol ser una estilització”

3-      Fernández Porta: “Les pel·lícules romàntiques contribueixen a inventar l’amor del moment”

4-      Fernández Porta: “La mitologia vampírica funciona com una al·legoria de la cultura teen

5-      Fernández Porta: “Els adults imaginen o recorden la seva fase teen com si hagués estat un moment d’il·lusió i llibertat, un Edèn del pop”

6-      Fernández Porta: “Els sentiments són una producció tècnica i mediàtica de cada moment històric”

8-      Fernández Porta: “El tractament que fa Burns del tema de l’amor entre freaks és romanticisme negre en estat pur”

Advertisements

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: